Treballar per als joves i des dels joves és educar en participació

 

Article extret del blog d’Educació Transformadora                                                                        

 Entenem la participació juvenil com la capacitat dels joves i les joves d’incidir en el procés de presa de decisions de tot allò que afecta les seves vides: el seu entorn, les seves relacions i les possibilitats de desenvolupament personal i col•lectiu. La participació és un dret que permet desenvolupar allò que es vol, amb les màximes oportunitats, que permet formar part d’un grup, que promou la inclusió i on es poden desenvolupar processos de ciutadania i de presa de decisions cabdals per assolir responsabilitats i oportunitats.

El debat sorgeix quan apareixen certs posicionaments crítics que posen en evidència que el model actual no està donant resposta a les necessitats dels i les joves, perquè sovint es fan propostes de generar espais de participació des d’un model adultocràtic, que no s’adapten a la realitat dels mateixos joves. Per tant, no només es tracta d’un problema d’intervenció, sinó també de com entenem el paper de la gent jove en la construcció de la ciutadania i la seva participació en la societat on viu. A banda de la dicotomia de si el jove participa o no en aquests espais, la figura del dinamitzador juvenil ha de ser la de la persona facilitadora que promogui la participació.

 

Origen: Treballar per als joves i des dels joves és educar en participació

Anuncis